Ook verwarming met koolzaad mogelijk !

Verschillende gebouwen in de stad Ottignies en een deel van de elektriciteitsvoorziening worden sinds 2007 gedeeltelijk verzorgd door een installatie op koolzaad.

Gebruik van koolzaad
Het is niet voor iedereen, maar ook verwarmen met koolzaad is mogelijk. Koolzaadolie kan gerust in een warmtekrachtsinstallatie worden gebruikt. Zo een installatie produceert zowel warmte als elektriciteit en is daarom bijzonder energiezuinig.

Maar je kan nog verder gaan en als brandstof in plaats van gas of olie, koolzaad gebruiken. Hierdoor wordt de installatie niet alleen energiezuinig, maar ook nog milieuvriendelijk.
Locale economie
Wallonië is vooruitstrevend op het gebied van biobrandstof en koolzaad in het bijzonder. In Wallonië schakelen meer en meer boeren over op koolzaalproductie.

Twee boeren in de onmiddellijke omgeving zouden elk een miljoen liter koolzaadolie per jaar kunnen produceren. Voor de installatie in Ottignies zou slechts 140.000 liter nodig zijn. Aan brandstof geen gebrek dus. Toch zal koolzaad en andere plantaardige olie in de landelijke energievoorziening daarmee nog altijd bescheiden blijven.
Ottignies deels op biobrandstof !
Koolzaad is een biobrandstof. In plaats van deze te verwerking als biodiesel voor auto's, zal deze biobrandstof in Ottignies instaan voor 70% van de warmtevoorziening en voor het grootste deel ook van de elektriciteitsvoorziening.

De klassieke verwarmings- en elektriciteitssystemen blijven wel bestaan. Ze moeten dienen als backup wanneer de warmtekrachtinstallatie stilstaat, bijvoorbeeld bij onderhoud. Warmtekracht of WKK is immers gewoon een motor en die behoeft dus onderhoud. Ook wanneer het niet nodig is om te verwarmen, bijvoorbeeld in de zomer en 's nachts, zal de motor om economische redenen worden uitgeschakeld.
Overheid
Het Waalse Gewest betaalt een derde van de installatie, de Europese Commissie ongeveer de helft en de gemeente Ottignies de rest.

Voorlopig zal de installatie ook slechts dienen voor de gemeentelijke gebouwen: het cultureel centrum, twee administratieve gebouwen en het stadhuis.
Kostprijzen en winsten
Het hele systeem voor verwarming en elektriciteitsproductie op koolzaad zal 300.000 euro kosten. De installatie zal op vier jaar zijn afgeschreven, waarschijnlijk ook dank zij het Waalse systeem van groene certificaten (certificats verts). In die periode zal volgens de berekeningen 290 ton CO2 uitstoot vermeden zijn.
Plantaardige olie
Dit project is een zogenaamd PPO project. PPO staat voor Pure Planten Olie of zuiver plantaardige olie. Er komt geen aardolie of aardgas meer aan te pas.

Home

www.verwarmingskosten.be is een iniatief van de firma HeWiCOM.