Stoken met houtpellets

Speciaal daarvoor ontworpen centrale verwarmingsketels of kachels kunnen houtkorrels verbranden. Dergelijke korrels worden pellets genoemd en zijn gemaakt van stukjes zuiver afvalhout. Verwarmen met hout hoeft dus toch niet duur te zijn. Er bestaan zelfs condenserende pelletketels die dus nog extra zuinig zijn in het gebruik.

Nog te weinig bekend?
Verwarmen met hout is zo oud als de straat. De nieuwste methode van houtverbranding is echter minder bekend. Houtkorrels of pellets worden speciaal gemaakt met het doel ze op een gemakkelijke manier te kunnen verbranden. Dit gebeurt in daartoe speciaal ontworpen verbrandingsinstallaties die zorgen voor een groot gebruikersgemak. Je kan daarvoor kiezen tussen pelletketels of pelletkachels.
Wat zijn pellets?
Pellets zijn droog geperste houtkorrels (kleine ronde staafjes eigenlijk) van zuiver afvalhout zoals zagemeel en spaanders die zijn samengeperst en alleen op een mechanische wijze aaneenklitten, zonder bindmiddel of lijm. Dit maakt ze dus bijzonder milieuvriendelijk. Ze hebben een dikte van 6 8 millimeter en een lengte van 1 3 centimeter.
Kostprijs?
Aangekocht in grote hoeveelheden kosten duizend kilo pellets (het equivalent van 500 liter stookolie) ongeveer 190 200 euro (BTW inbegrepen, maar zonder transport). Ter vergelijking: dezelfde hoeveelheid stookolie kost in de huidige omstandigheden ongeveer 300 euro (zie www.mazoutprijs.be), of zowat de helft meer.
Kosten/baten?
De kosten voor de installatie zijn het dubbele van een gewone installatie, maar de kosten voor het stoken dan weer gevoelig minder. (Let ook op de onderhoudskosten: ongeveer 175 euro/jaar.) De hoge kosten kunnen alleen worden gecompenseerd als men grote warmtebehoeften heeft, dan is het verschil in prijs voor het stoken immers het hoogst. Alleen geschikt voor grote woningen dus.
Hoe te verkrijgen?
In Duisland is pelletverbranding al zeer goed ingeburgerd, zodat ze ook daar het best verkrijgbaar zijn. Maar de productie van pellets gebeurt ook hier in Vlaanderen, zodat dit ook hier geen probleem hoeft te zijn. Pellets zijn trouwens gemakkelijk transporteerbaar in zakken van 15 tot 20 kilogram. Deze zakken zijn bovendien gemakkelijk te stapelen. Grote hoeveelheden kunnen ook los worden afgeleverd om ze in containers of silo's ter plaatse op te slaan.
Advertentie:

 

Prijs van de installatie?
Een installatie voor de verwarming met pellets kost opmerkelijk meer dan een klassieke verwarmingsketel. In vergelijking met een stookolieketel betaal je voor een pelletketel met een automatische regeling en automatische voeding minstens het dubbele. Prijs voor een ketel: 5000 tot 8000 euro + 1100 tot 2400 euro voor de opslagtank. Voor de plaatsing kan je rekenen op 750 euro.
Hoeveel energie?
De energie-inhoud van houtpellets is ongeveer 5 kWh per kilogram. Twee kilo pellets hebben ongeveer dezelfde energie-inhoud als een liter stookolie of een kubieke meter aardgas. Hun CO2-inhoud is eigenlijk nul. Dit wil zeggen: er komt juist evenveel CO2 vrij als er bij de groei van het hout door de bomen wordt opgenomen uit de omgevingslucht. Houtpellets zijn dus bijzonder milieuvriendelijk.
Hoe verbranden?
Door hun kleine afmetingen kan de verbranding optimaal worden geregeld. De vlamtemperatuur bedraagt gemakkelijk meer dan 600 graden Celsius. Dit gebeurt in een speciaal daartoe voorzien verbrandingskorfje. De te verbranden pellets bevinden zich in een voorraadtank die van bovenaf wordt gevuld. Van daaruit vallen ze in het verbrandingskorfje.
Automatische regeling
De pellets worden met een schroefje naar de verbrandingskamer (de eigenlijke kachel dus) gevoerd. Een elektronische gloei-ontsteking kan de verbranding automatisch doen starten, zodat je de pelletkachel niet zelf moet aansteken. Ook de hoeveelheid pellettoevoer en de nodige zuurstof kan automatisch worden geregeld. Afhankelijk van de gewenste kamertemperatuur vallen telkens meer of minder pellets in het verbrandingskorfje. Een klokthermostaat kan de kachel desgewenst omschakelen tussen dag- en nachtregime.

Home

www.verwarmingskosten.be is een iniatief van de firma HeWiCOM.